Aitohuolto tekee itselle ja asiakkaille “omannäköistä hommaa”, jossa kuunnellaan ja kuullaan asiakasta

loka 25, 2021

Hämeenlinnan Tiiriössä sijaitseva Aitohuolto laittaa koko autohuollon alan konseptin uusiksi. Liikeidean tarkoituksena on parantaa niin asentajien kuin huollon asiakkaidenkin kokemuksia, suurella sydämellä.

Marika Lasturanta ja Tero Latvasalo ovat toteuttamassa unelmaansa paremmasta autohuoltokokemuksesta niin asiakkaille kuin asentajillekin. Hämeenlinnan Tiiriöön avataan pian Aitohuolto, jossa asentajat työskentelevät itsenäisinä yrittäjinä vuokranosturiperiaatteella. Asiakkaita tämä palvelee parempana asiakaskokemuksena ja suorana kontaktina huollon tai korjauksen tekijään.

Laajemmilla aukioloilla haetaan myös yritysasiakkaita. Näille lisäarvo tulee siitä, ettei työkalustoa tarvitse pitää poissa työajosta.

Idean äiti, Marika Lasturanta, toivoo toki tavallisillekin asiakkaille tahoa, jonka puoleen kääntyä.

– Toivomme, että erityisesti naisilla olisi matalampi kynnys tulla Aitohuoltoon. Naisten kohtelu on autohuolloissa usein epämiellyttävää ja monet naiset astuvat reviirille, jossa eivät koe ymmärtävänsä asioita, Lasturanta kertoo. – Meillä ei tarvitsekaan ymmärtää vaan me ymmärretään asiakkaan puolesta.

Asialla monipuolinen ja osaava kaksikko

Tero Latvasalo on tehnyt asentajapuolella sen, mitä tehtävissä on

Tero Latvasalolle autot ovat olleet lähellä sydäntä pikkupojasta asti. Hän kasvoi porukassa, jossa autoja korjailtiin pihapiirissä, ja pääsi näin pyörittämään ruuvareita ja jakoavaimia jo varhain. Autojen korjaaminen ja niiden kanssa tekemisissä oleminen olikin miehelle helppo valinta, kutsumusammatti.

Vantaalta kotoisin oleva Latvasalo kävi ammattikoulun asentajapuolen silloisessa kotikaupungissaan. Ralliautoilu tuli mukaan kuvioihin heti kun mies oli ajanut itselleen ajokortin.

– Ralli on ollut iso intohimo. Veri veti kovasti siihen mukaan, ja aloin harrastaa lajia parikymppisenä, Latvasalo kertoo.

Aktiiviuraa kesti noin 20 vuotta. Etelä-Suomen alueen piirimestaruuden Latvasalo voitti 2000-luvun alussa.

Autoasentajapuolella Latvasalo on ehtinyt työurallaan tehdä kaiken mahdollisen. Vantaan kaupungin keskusvarikolle korjattiin kaikenlaista kalustoa porakoneesta tiehöylään. Pienkonekorjaajan ammattitaito tulikin pitkälti hankittua juuri Vantaan Keskusvarikolta (nyk. Varikko).

Latvasalolla ei ole fanaattista merkkiuskollisuutta, mutta automerkkien suosikkeihin lukeutuvat Citroën, Nissan, Chrysler ja BMW. Nämä merkit ovat valikoituneet työkokemuksen kautta ajalta, jolloin Latvasalo työskenteli autoasentajana merkkiliikkeissä.

– Duunikuviot meni helposti, tällä alalla riittää töitä tekevälle, Latvasalo sanoo.

Työ Autokeskus Oy:ssä kuvaa hyvin Latvasalon työuraa, joka eteni vianmääritysmekaanikosta ja autosähköasentajasta työnjohdon tehtäviin. Tällöin Latvasalo oli jo muuttanut perheen kanssa Hämeenlinnaan. Korjaamopäällikkönä Latvasalo ehti toimia pitkän Autokeskus-rupeaman jälkeen myös Atoy-autohuollossa.

– On ollut hieno nähdä näin monta eri roolia. Kaikki ovat olleet todella mielenkiintoisia.

Erityisen antoisana ja palkitsevana Latvasalo on kokenut korjaamopäällikkönä toimiessaan asiakaspalvelun.

Marika Lasturanta haluaa vastata asiakkaiden tarpeisiin joka tilanteessa

Marika Lasturannalle yrittäjyys tuli tutuksi isän pulverimaalamoyrityksen myötä. Työtä tämä toimelias ja yritteliäs nainen on tehnyt aina.

– Menin jo kasiluokalla töihin pizzeriaan, jossa työskentelin jonkin aikaa parina iltana viikossa. Lisäksi siivosin ja maksoin laskut isäni yrityksessä viikonloppuisin, Lasturanta kertoo.

Etelä-Pohjanmaan Ylihärmästä (nyk. Kauhava) kotoisin oleva Lasturanta on siis tottunut työntekoon jo hyvin nuoresta.

Myös Lasturanta tuntee autoalan hyvin. 24-vuotiaana Lasturanta meni J. Rinta-Joupille autosihteeriksi, josta siirtyi sittemmin Hyvinkään Laakkoselle toimistopäälliköksi. Laakkosella Audin maahantuoja ehdotti, että Lasturanta alkaisi myymään uusia autoja.

Hyvinkään Laakkonen vaihtui Hämeenlinnan Autokeskus Oy:n autosihteerin paikkaan.

– Minulla oli pieni lapsi, oma hevonen ja pitkät työmatkat. Yritimme nipistää aikaa siten, että siirryin Hämeenlinnaan töihin, Lasturanta kertoo.

Hevoset ovatkin olleet Lasturannalle tärkeä ja rakas harrastus jo pitkään. Hän kävi pikkutytöstä saakka ravitalleilla, mutta sittemmin laji on vaihtunut ratsastukseen. Vuoden mittaan kertyneet rahat säästettiin tarkoin, jotta kesällä pääsi ratsastusleirille. 

Nyt aikuisena rakas harrastus on siirtynyt myös Kerttu-tyttärelle.

– Talleille on pakko mennä, kun hevonen on oma. Sohvalle ei voi jäädä, vaan Vili pakottaa meidät liikkumaan. Se on äärimmäisen palkitsevaa. Lisäksi se tunnepuoli on ihan eri, kun hevonen on oma. Sitä rakastaa sitä eläintä.

Autokeskus Oy:n autosihteeriys vaihtui Lasturannalla BMW-myyntiin, joka puolestaan poiki autovälittäjäyrityksen. Lasturanta oli Suomen ensimmäinen autoneuvottelija.

– Yrittäjyys lähti siitä, että minua harmitti, kun oli tarjota asiakkaille vain ne bemarit. Olisin halunnut, että minulla olisi ollut vastaus asiakkaiden tarpeisiin joka tilanteessa, Lasturanta kertoo.

Toinen iso motivaattori oli Lasturannan huomio siitä, että monelle autokauppojen tekeminen oli vastenmielistä.

– Asiakkailla on pelko huijatuksi tulemisesta ja fiilis, että myyjä haluaa vain asiakkaan rahat.

Lasturannalta asiakkaat saivat hyvän asiakaskokemuksen, josta he olivat kiitollisia. Tästä välittyi aito välittäminen, jota monet asiakkaat eivät olleet kokeneet aiemmin saaneensa.

Aitohuollon yritysideakin on samaa perua, Lasturannan halua siihen, että asiakkaiden olisi helppo tulla ja etteivät he kokisi itseään tyhmäksi tai oloaan epämiellyttäväksi, on sitten kyse autokaupasta tai auton huoltamisesta.

Eikä välittäminen rajoitu vain asiakkaisiin. Jo Autokeskus-aikoina Lasturanta yritti ajaa myös asentajien asiaa.

Stipendin arvoinen liikeidea

Lasturanta ja Latvasalo tutustuivat toisiinsa Hämeenlinnan Autokeskus Oy:ssä, kun se oli molempien työpaikka. Autohuoltoalan epäkohdat tulivat heille tutuiksi niin asiakkaiden kuin asentajienkin osalta. Päivän päätteeksi mietittiin usein, miten asiat saataisiin paremmalle tolalle.

Suurimpana epäkohtana kaksikko pitää yhteydenpitoa asiakkaan ja asentajan välillä, kommunikaation haasteita. Ongelma johtuu monista välikäsistä näiden välissä, sekä resurssipulan tuomasta kohtuuttomasta kiireestä.

– Asentajalle on palkitsevaa, että koko prosessi menee hyvin lähdöstä maaliin, Latvasalo sanoo. – Asentajalle tulee siitä hyvä mieli ja hyvä tsemppi.

Lasturanta mietti, mitä ongelmakohdille voisi tehdä, ja keksi idean vuokranostureista. Näin asiakkailla ja asentajilla olisi suora kontakti toisiinsa, ja tekijöitä palkittaisiin hyvästä työstä myös yrittäjyyden tuomien ansaintamahdollisuuksien muodossa.

– Asentajalla on yrittäjänä tietenkin myös vastuu tekemisistään ja näin asiakas voi luottaa siihen, että yrittäjä on tehnyt parhaansa. Ei ole kenenkään etu, että joudutaan tekemään sama homma uudestaan.

Lasturannan yritysidea oli niin hyvä, että Hämeenlinnan kasvua ja tunnettuutta lisäävä Linnan Kehitys Oy antoi sille stipendin. Rahoituksenkaan löytäminen ei ole ollut vaikeaa.

Lasturannalle Aitohuolto on asia, jossa kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen.

– Autoneuvottelijuudesta seurasi kolmen vuoden uskomaton kasvutarina, joka on johtanut tähän pisteeseen. Tämä idea oli niin hyvä, että tämän haluan tehdä, maksoi mitä maksoi, Lasturanta kertoo.

Latvasalollekin yrittäjyyteen heittäytyminen oli luontevaa. Lasturannan idean ja ehdotuksen jälkeen asiaa ei tarvinnut sen enempää empiä.

– Yrittäjyys on aina kytenyt jossain määrin, ja viime aikoina on alkanut tuntua siltä, että hallitsee koko homman kaikki tehtävätasot laidasta laitaan. On tullut mietittyä, että mikä steppi seuraavaksi, On kiva löytää vielä kuudes vaihde ja lähteä tekemään sekä itselle että asiakkaille tätä omannäköistä hommaa, Latvasalo kertoo.

Uusi liikeidea toteutuu uusissa tiloissa

Suurin haaste kaksikolle on ollut sopivan toimitilan löytäminen. Kriteerit ovat nimittäin olleet sangen korkeat. Juuri sopivan tilan löytäminen onkin viivästyttänyt toiminnan aloittamista.

– Sijainti oli meille todella tärkeä, ja se, että tiloista tulee toimivat kuudelle nosturille. Tiiriön alueella on auto- ja rengasliikkeet ja korjaamot ja pesuhallit, kaikki alan muut liikkeet. Paikalle on helppo tulla ja ihmiset liikkuu täällä kaupoilla, Lasturanta kertoo.

Myös viihtyisät asiakastilat ovat tärkeässä roolissa.

– Monta liikettä nähneenä tiedän, ettei me haluta tilaa, jossa seistä tönötetään tietämättä, kuka palvelee ketä seuraavaksi, ja puhtaudestakin on kenties tingitty, Latvasalo sanoo.

Aitohuollon asiakastiloista tulee visuaalisesti viihtyisät. Niihin tulee mukava oleskelunurkkaus, jossa voi odottaa, ja jossa on ehdottomasti myös naistenlehtiä. Sanalla sanoen Tiiriöön on nousemassa siisti ja kodikas tila, jossa kaikki asiakkaat on huomioitu.

Kaksikon työnjako on selvä: Lasturanta hoitaa myynnin ja markkinoinnin, ja opastaa asentajat yrittäjyyteen. Latvasalo puolestaan tukee autoasentajayrittäjiä käytännön työssä.

– Rekrytoinnit hoidetaan yhteistyöllä, koska meille on tärkeää saada kasaan oikea porukka ja kannustava, auttavainen ilmapiiri, unohtamatta huumoria, Lasturanta kiteyttää.